Design & Developed By opensourcetechnologies.com

GMO nyheter

Partisk BBC dokumentar - Kan GMO mat redde verden

Publisert 07.01.2011
Skrevet av Tore B. Krudtaa

I november 2010 viste NRK2 dokumentaren "Can GM food save the world", to ganger. Jeg så også denne dokumentaren noen måneder tidligere her: Can GM food save the world.

De som ser denne dokumentaren og som ikke har kjennskap til hva GMO (genetisk modifisert organisme) er, kan muligens tro på alle de positive påstandene som fremlegges av Jimmy Doherty. Men mennesker som har tatt seg tid til å lese upartisk faktainformasjon om GMO, vil ganske raskt forstå at mange av påstandene som publiserers i denne dokumentaren ikke har støtte i uavhengig forskning.

Noen av spørsmålene som stilles i relasjon til GMO er svært gode, men når de samme spørsmålene skal besvares blir det ganske klart at målet med denne dokumentaren er å gi publikum det inntrykk at GMO er trygge å bruke og at det er svært liten grunn til å være skeptisk. Det er spesielt en påstand som skiller seg ut og som bidrar til at hele dokumentaren blir en stor fadese. Et stykke ut i dokumentaren sier Jimmy Doherty følgende: "50 scientific reviews have reached the consensus that GM crops currently on the market are safe", oversatt blir det: "50 vitenskapelige vurderinger har kommet til enighet om at nåværende GM-avlinger på markedet er trygge". Merk at denne uttalelsen kom rett etter at man hadde stillt spørsmålstegn ved om GM-mat var trygge å spise. Merk også at denne dokumentaren er fra 2008.

På Internet fant jeg noen andre som har et kritisk syn på GMO. Jeg sendte dem noen spørsmål om denne dokumentaren. Her er svaret jeg fikk:

Det ble sendt store mengder med klager til BBC om denne dokumentaren, noe BBC valgte å overse. Se:
http://www.powerbase.info/index.php?title=Jimmy's_GM_Food_Fix
http://www.powerbase.info/index.php?title=Jimmy_Doherty
for mer informasjon.
BBC er en statlig enhet og derfor følger de regjeringens linje ved saker de følger er viktige. Dette inkluderer absolutt å skryte av GMO.

Det ser ut til at jeg ikke var alene om å bli provosert av denne partiske formen for journalistikk. I dag sendte jeg en klage til BBC ved å benytte dette skjemaet:
https://www.bbc.co.uk/complaints/forms/

15 desember 2010, fikk jeg svar fra Michael Lachmann, regissøren og produsenten av denne dokumentaren.

Jeg hadde sendt han en epost og spurt hvilke "50 vitenskapelige vurderinger" de refererte til.

Her er hans svar:

"The United Nations Food and Agriculture Organisation report - The State of Food and Agriculture 2003-2004. Chapter 5: Health and environmental impacts of transgenic crops".

Etter å ha søkt litt på Internet fant jeg rapporten han refererte til:

Kapittel 5 kan du finne her: Health and environmental impacts of transgenic crops
Her er en lenke til hele rapporten: The State of Food and Agriculture 2003-2004

Er det noen grunn til å tro på denne påstanden: "50 vitenskapelige vurderinger har kommet til enighet om at nåværende GM-avlinger på markedet er trygge", etter å ha lest kapittel 5 fra rapporten ovenfor?
Svaret er et klart NEI. En av årsakene til det er at det kun har vært gjort en vitenskapelig studie hvor man undersøker mulig helserisiko når mennesker konsumerer GMO, og den studien går ikke i favør av at GMO skal være sikker å spise.

Jeg vill snart forklare mer i detalj hvorfor denne dokumentaren aldrig skulle ha blitt sendt og hvorfor jeg mener den er svært dårlig journalistisk håndtverk.

blog comments powered by Disqus
Monsanto.NO benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service.
Les mer OK